Hoe krijg je inspiratie?


22 Mar

Inspiratie

 

Waar het vandaan komt, geen idee. Sommige mensen zeggen dat ze ingefluisterd worden door een Muze, dat is romantisch. De oorsprong is niet zo belangrijk, zaak is dat we het herkennen en grijpen.

 Je hoofd is een vat waar voortdurend van alles gebeurt. Stoppen met denken is niet zo makkelijk als het lijkt. Het is zelfs zo moeilijk dat mensen die mediteren er heel veel moeite voor doen om ook maar een ogenblik zonder gedachten te zijn. De meeste van hen accepteren de stroom van komende en gaande gedachten. Van die stroom kun je gebruik maken.

 Je wilt iets maken, schrijven, tekenen,  of iets heel anders. Dan moet je dus je vlindernetje paraat hebben om je eigen gedachten op te vangen. Wees alert op wat je denkt, ook als het gedachten zijn die niet zo relevant zijn. Het is handig om notities te maken in een boekje. Als je een bijzondere vlinder gevangen hebt maakt de kleur niet uit. Je stopt hem in je boekje voor later als hij nu niet bruikbaar is. Het mag ook een rups zijn hoor, een gedachte die nergens op lijkt. Wie weet wordt het er nog eentje. Mocht dat niet zo zijn, ook niet erg. Als je oefent met inspiratie oppikken merk je dat het steeds beter gaat lukken.

 Komen er niet genoeg vlinders dan is het handig om te kijken wat anderen gevangen hebben. Bezoek een museum, concert of iets anders waar ideeën aan ten grondslag lagen. Voor sommige mensen werkt een wandeling in de natuur goed. Soms worden jouw vlinders daar wakker van. Maak notities in je boek voor je het weer vergeet op de weg naar huis. Het is ook een goed plan je een stukje op weg te laten helpen door iemand die er ervaring mee heeft. Vraag om advies.

 Ga niet namaken wat anderen deden, dat is niet wat ik bedoel. Er is er maar een zoals jij. Je haalt niet genoeg voldoening uit het precies nadoen van anderen. Begrens jezelf niet, je mag best out of the box denken. Laat jezelf ook niet te erg door anderen beperken, een beetje maling hebben aan voorschriften en regels kan heel goed werken in dit geval.

 En dan, begin. Als je blijft denken en niet gaat handelen komt het proces niet op gang. Je inspiratie kan ook dan pas komen. Zoek je materiaal bij elkaar, zorg dat je tijd en ruimte hebt en doe iets. Je moet niet willen presteren, je moet willen creëren. Niet degene in gedachten hebben die jouw werk zouden moeten waarderen, maar genieten van het maken alleen.

 Lukt het echt niet, word dan niet boos op jezelf. Laat het gaan, doe iets waar je blij van wordt, iets wat er niets mee te maken heeft. Als je teveel druk op jezelf legt om te moeten maken ben je niet lief genoeg voor jezelf. Later als je er weer zin in hebt begin je overnieuw. 

 Heb je iets gemaakt dan kunnen er drie dingen gebeuren. Mensen hebben er geen mening over, vinden het mooi of hebben kritiek. De mensen die er niet iets van vinden kun je links laten liggen. De complimenten neem je gracieus in ontvangst. Van terechte kritiek kun je leren, daar kun je ook voor bedanken. Dat wordt in liefde gegeven, om te helpen. Afkraken kan komen door onbegrip of afgunst, dat probleem kun je laten bij die persoon. Dat is niet voor jou bedoeld en hoef je je derhalve niet aan te trekken. Hoe lastig dat ook is, online is bijvoorbeeld een leger aan trollen actief die jou met plezier laten wankelen. Luister goed naar je eigen gevoel, zit dat goed? Ga door met waar je mee bezig bent. Ik ben benieuwd, laat het me weten.

Weet,: De meeste rupsen worden vlinders.

 

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.