Hoe ga ik om met geld?


25 Feb

Geld

Geld is door mensen bedacht, het bestaat eigenlijk niet. Vroeger was er ruilhandel, een kip voor het naaien van een hemd, een zak graan voor een varkenspoot. Toen, na een heleboel gedoe, had er iemand een systeem bedacht waarbij muntjes stonden voor goud op de bank. Volgens mij is dat nu al niet eens meer zo. Maar dat geeft niet, we zijn gewend aan de waarde van geld, dus we geloven er allemaal in.

Geld is bijna heilig, iedereen heeft het nodig en wil er zoveel mogelijk van hebben. Ik zeg er ook geen nee tegen. Het staat voor vrijheid. Wie het meeste geld heeft kan doen wat hij wil en weinig zal hem in de weg gelegd worden. Het hebben van geld maakt dan misschien niet gelukkig, het niet hebben ervan wel ongelukkig.

Goed, als je je niet gek laat maken door de mensen die denken dat je alles in het werk moet stellen om zoveel mogelijk te hebben. Door mensen die vinden dat je meer respect verdient als je meer hebt. ( Want goedbeschouwd, hoe suf is dat?) Kun je je weg vinden om er mee om te gaan.

Geld geeft een gevoel van rust en veiligheid, als je het niet hebt kun je ook niet delen. Je moet er dus iets van hebben. Laten we zeggen dat je een baan hebt, en een inkomen. Je hebt je vaste lasten, dat zijn de kosten die je wel moet maken. Dat kunnen abonnementen zijn, je telefoon, je snapt het wel. Die moet je goed bekijken, betaal ik hier en daar niet te veel? Waar je voor betaalt moet nuttig zijn of je gelukkig maken.

Dan heb je een bedrag over waar je een poosje mee moet doen. Denk je dan niet rijk, het lijkt altijd meer aan het begin van die periode dan aan het eind. Haal er een beetje af en vergeet dat, dat wordt je spaarpotje, dat gaat groeien. Laat het ongemoeid tot je een streefbedrag hebt bereikt, laten we zeggen 500 euro. Daarna begint het feest! Alles wat je dan als spaarpotgeld hebt is ter vrije beschikking, louter voor leuke dingen. Heb je een grote uitgave en snoep je van je buffer, dan moet je eerst je buffer weer opvoeren tot 500 euro. Daarna wordt het weer leuk.

Gaat dat beter dan je denkt of krijg je meer geld dan voorheen, dan maak je je streefbedrag wat hoger. Zo heb je altijd geld en kom je nooit voor onaangename verassingen te staan. Het kan met elk bedrag, ook met 25 euro zakgeld, uiteraard is je streefbedrag dan wat lager.

Trap nooit in de val dat geld uitgeven iets is waar je recht op hebt, omdat je zielig bent of omdat anderen meer hebben. Jij hebt wat jij hebt, ben je niet in balans? Dan val je om. Probeer niet te lenen, betalen achteraf is echt niet tof. Tot slot, ga niet van geld uit dat er nog niet is, ook al weet je bijna zeker dat het er aan komt. Iets onder je niveau leven maakt dat je het steeds beter krijgt.

Als je het zo doet komt het goed.


Weet,: Geld maakt niet gelukkig, geen geld hebben wel ongelukkig. Wees in balans.

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.