Geluksgevoel


02 Jun

Je kunt een beslissing laten afhangen van de hoeveelheid geluk dat het oplevert. Ik zal het uitleggen.  Keuzes maken doe je niet alleen met je verstand, de ogenschijnlijk juiste keuze zal zijn dat je dat pak koekjes niet leeg eet. Waarom niet? Koekjes bevatten lege calorieën, je wordt er dik van en krijgt te weinig voedingsstoffen binnen. Ze zijn bovendien slecht voor je tanden. Maar...stel nou, dat je lievelings tante speciaal voor jou dat pak koekjes uit China meegenomen had omdat jij het de lekkerste op de wereld vond toen je er ooit ook was?  Stel nou dat je opgesloten zat in een lift, al vanaf vrijdag, het was nu zondagavond en je wist dat er morgen mensen kwamen, je had honger en in je tas zat...juist. Of minder extreem, je hebt zoveel zin in een koekje dat je er echt blij van zou worden. Dan moet je het gewoon doen toch.

De blijheidsafweging kun je voor veel dingen maken. Overweeg je een jurk te kopen die je in de stad hebt zien hangen? Bedenk dan hoe je je zou voelen als je het deed. Ben je nu veel geld kwijt en belandt de jurk na een poosje achter in de kast?  Dan maakt hij je niet gelukkig genoeg, niet doen. Weet je zeker dat het de perfecte jurk is voor je date, droom je er van hem aan te hebben? Overweeg dan of je het geld kan missen zonder in de problemen te komen, is het antwoord ja, doe het.

Heb je een baan waar je met lood in je schoenen naar toe gaat, maar hij betaalt heel goed? Ga dan met jezelf in gesprek. Is het het waard om met die collega te werken die nooit je vriend zal worden? Kun je het verdragen klusjes te moeten doen die andere mensen uit de weg gaan? Is het antwoord ja, dan moet je het blijven doen. Dat is dan jouw eigen keuze. Maar weegt het geld niet op tegen het gevoel dat dat werk je geeft, ga dan serieus werk maken van weg gaan, desnoods voor wat minder geld. Kies je optie die jou het meest blij maakt.

Dat geldt ook voor een verkering. Niemand is perfect, ook jouw lief niet. Maar wat je verdraagt is aan jou. Is hij lief genoeg om te accepteren dat er zo vaak voetbalwedstrijden gekeken moeten worden? Weegt zijn ochtendhumeur op tegen zijn kussen? Jij bepaalt, word je blij van hem ondanks de dingen die jij minder leuk vindt, blijf bij hem, hou van hem. Slaat de weegschaal de andere kant op, geef hem zijn vrijheid terug en neem die van jou ook terug. Dat is beter voor allebei.

Het leven is te kort om te verdragen wat niet bij je past. Als je studie niet is wat je er van verwacht en je blijft naar school gaan omdat je denkt dat het hoort. Wie hou je dan voor de gek? Denk goed na wat je echt wil, maak geen impulsieve beslissingen, maar wel de juiste. Keuzes maak je daarom dus niet alleen met je verstand, maar ook met je gevoel.


Weet,:’Geluk is een graadmeter.’

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.