Feestje?


23 Aug

Er zijn mensen die van feest houden, liefst elk weekend. Je leest erover op facebook en je hoort erover op school of op het werk. Nu is het zo, dat niet iedereen dat heeft. Er zijn mensen die daar ongelukkig van worden. Dat zijn er niet zo veel, dus als je dat hebt kun je denken dat je gek bent. Waarom vind ik niet leuk, dat waar anderen zo van genieten? Nou, gek ben je niet, je hebt gewoon behoefte aan een ander soort plezier maken. Niets mis mee.

Je hoeft je niet anders voor te doen dan je bent en het ook niet te forceren. Je houdt er niet van, nou en. Misschien drink je geen alcohol, dan zie je de mensen langzaam zichzelf verliezen terwijl jij jezelf blijft. Ze komen dichter bij je, te dicht, zijn niet meer in staat tot een gesprek. Zover een gesprek al mogelijk is op feestjes, de muziek staat meestal zo hard dat je elkaar ter communicatie alleen maar glimlachend aan kunt kijken. Hoe meer pret de anderen hebben hoe meer je je eenzaam en verloren voelt en hoe meer je je verveelt. Je mobiel is een uitkomst en naar de wc gaan wordt een uitje. Misschien hou je niet van de soort muziek die er zo hard gedraaid wordt en wil je er niet op dansen. Dat is allemaal goed, niets mis mee. Je hoeft namelijk niet precies zo te zijn als alle anderen.

Zorg, als je geen feestbeest bent, dat je eigen vervoer hebt. Regel dat je nooit hoeft te wachten op iemand die zich als een vis in het water voelt op feestjes, want dan zou je wel eens veel te lang moeten wachten. Je moet weg kunnen komen. Je kunt naar een feestje gaan en gezien worden. Je doet even mee voor de vorm. En als iedereen zichzelf verliest en plezier maakt kun je je techniek inzetten. Je gaat eens naar het toilet en komt terug op een ander plekje. Dan went de groep er aan dat je niet meer in de buurt bent. Je neemt nog iets te drinken, je zwaait en lacht. En dan, als iedereen met zichzelf bezig is, verplaats je je subtiel richting uitgang. Heel rustig, alsof je niets van plan bent dan een nacht lang door feesten. Je maakt onderweg nog eens een praatje met mensen die je een beetje kent. En dan, als je heel dicht bij de uitgang bent, sprint je opeens de deur uit, niemand die het opgevallen is dat je weg bent. Je bent ontsnapt! Daarna ga je lekker naar huis, met warme chocolademelk en een gevulde koek een film kijken onder een dekentje op de bank. Jouw feestje! Meestal onthouden mensen wel dat ze je gezien hebben, maar weet niemand dat je om elf uur al vertrokken was.

Maar, wil je er helemaal niet heen? Dat is ook goed, misschien nog wel beter. Het is jouw leven, jij bepaalt wat leuk is en niemand anders. Als je nooit naar een feestje gaat wennen de anderen daar wel aan. Jij bent er om de verhalen aan te horen en om andere leuke dingen mee te doen.

Weet,:’Het leven is jouw feestje.’

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.