Emoties 2


05 Aug

In het leven gebeurt van alles, het is net een achtbaan. Soms ga je langzaam omhoog en soms loeihard naar beneden, dat hoort zo. Bij al dat gedoe horen emoties, die mogen er zijn. Dat lijkt logisch, maar soms veroordelen mensen zichzelf om wat ze voelen. Wat je voelt is niet altijd wat je zelf kiest, het komt van binnen uit. De natuur doet dat met je. Er is verschil tussen een mannen en een vrouwenlijf. Als dame huil je eerder, dat heeft niet met zwakte te maken, maar met oestrogeen. Dat stofje zorgt dat er eerder tranen komen, bijvoorbeeld als je boos bent. Als je boos bent en eigenlijk zou willen briesen en tieren ga je dus huilen. Dat voelt dan niet prettig en niet eerlijk, maar dat doet dat spul nou eenmaal soms.

 Je kunt je eenzaam voelen terwijl je niet alleen bent. Soms ben je verdrietig om iets dat niet zo heel erg is, een dood vogeltje in je tuin vinden bijvoorbeeld. En boos kun je zijn omdat de krant half uit de brievenbus steekt en het regende. Je voelt angst op je zolder als het donker is of voor een muis. Misschien vind je dat je dat niet mag voelen, de oorzaak is te klein en jij bent te groot voor dat gevoel. Veel gevoel kun je even de ruimte geven, je kunt rustig bekijken waar het vandaan komt en of het relevant is. Als je vindt dat dat niet zo is moet je je gevoel de tijd geven, verstand reageert  sneller dan gevoel. Bij angst voor een spin kan je gevoel je een harde reactie geven, de haren op je arm gaan overeind staan alsof je een boze kat was, je hart gaat harder pompen zodat je een sprint kan trekken of het gevecht kan aangaan. Je hoofd vindt dat echter onnodig, het is een klein spinnetje dat niets doet. Die spin kan er ook niets aan doen dat hij niet zo knap is, denk je. Dan is het even oorlog tussen hoofd en gevoel. Je hoofd kan wel winnen, maar moet aardig zijn tegen het gevoel omdat alles wat het aangezet heeft weer uit moet. Dat kost gewoon even een momentje. De spin en jij gaan geen vrienden worden, maar de harde reactie kan uit.

 Jij bent geen superman, jij bent een echt mens. Dus je kunt jaloers zijn en argwanend. Je kunt een hekel aan iemand hebben zonder reden. Je kunt lui zijn en ijdel. Dat hoort er allemaal bij, wees niet boos op je gevoelens, ze komen zo nu en dan voorbij. Het is wel aan jou of je ze wil koesteren en bewaren of dat je er even naar kijkt en ze dan weer loslaat. Wees er niet hard om tegen jezelf. Handel niet naar vervelende gevoelens, maar accepteer wel dat ze opduiken.

 Emoties zijn een hondje dat springt, aan bomen wil ruiken en soms een plasje wil doen. Het hoofd is de eigenaar. Soms moet je je hond wel laten rennen of drinken en soms moet je hond lang slapen. Dat moet je je hond gunnen omdat het relevant is. Maar als ze hapt naar een vogeltje een krant wil verscheuren of poepen op het kleed dat grijp je in en zorg je dat er iets anders gebeurt. Je houdt het lijntje vast met liefde, zorg en wijsheid.

Weet : ' Je mag van alles voelen.'

01Jul
Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.