Emoties


01 Jul

We hebben ze allemaal, elke dag, emoties. Je kunt je de ene dag blij voelen en de volgende dag kun je intens verdrietig zijn. Dat is normaal, dat hoort zo. Je kunt erin meegaan als was het de zee, de ene keer eb, de andere keer vloed en nu en dan een tsunami. Het lijkt je dan te overkomen en je reactie er op is oncontroleerbaar, onvoorspelbaar. Soms word je moe van jezelf.

Emoties zijn signalen van je lijf. Ze geven aan dat er een fijne toestand is die doorgezet moet worden. Je bent blij in de Efteling, dus je wil blijven tot sluitingstijd. Je lijf maakt stofjes aan die zeggen:’Genieten is goed voor je, je hebt ontspanning nodig en dat lukt nu. Blijf dat vooral een tijdje doen.’ Maar ze geven ook aan dat er zaken opgelost moeten worden die niet in de haak zijn. Je voelt je zenuwachtig voor je examen. ‘Bereid je voor.’ zegt je lijf, ‘ Je moet straks de strijd aan, zoek een uitweg of zoek wapens. Geen rust tot de draak verslagen is.’

het is belangrijk dat je de taal die je lijf spreekt leert verstaan, en dat je goed luistert naar wat het je zeggen wil. Soms lijkt het alsof je uit het niets boos bent geworden. Boos betekent oorlog willen voeren, er is land te winnen, er zijn kapers op de kust die je lief of je geld mee willen nemen. Een gevoel van boos komt dus niet zomaar aanwaaien. Er zijn een poosje voor het gevoel al signalen dat het er aan gaat komen. Als je dat dus voelt kun je dat bij jezelf analyseren door steeds een klein stapje terug te gaan. Wat kwam er op je pad dat zorgde dat je je zo ging voelen? Dan kun je de aanleiding voor je gevoel tegenkomen. Soms lost het er door op, soms weet je dat je er iets tegen moet doen. En soms moet je een emotie gewoon even laten zijn wat het is, het even voelen.

Weet je de aanleiding, dan kun je in je hoofd actie ondernemen als je weer in een dergelijke situatie komt in de toekomst. Dan heb je jezelf meer in de hand en kun je keuzes maken in hoe je er mee omgaat. Je kunt dat doen als je de emotie niet meer voelt. Bijvoorbeeld aan het eind van de dag als je gaat slapen. Even rustig als vanuit een helikopter bekijken wat je voelde en waar dat vandaan kwam.

Bij gevoelens en emoties horen vanuit ons instinct dus handelingen. Dat instinct moet je even laten wachten, je verstand moet er tussenin kunnen komen. Verstand is altijd wat slomer dan gevoel dus er moet een heel klein beetje op gewacht worden. Je bent kwaad en wil slaan, logisch. Handig is het echter niet, dus ouderwets even tot tien tellen is geen gek idee. Dan krijgt dat langzame verstand van ons de tijd om wakker te worden en te denken,’Huh, o ja..ik moet meedoen. Slaan is een slecht idee, niet doen. We lopen weg en zijn de wijste.’


Weet,: Emoties zijn signalen van je lijf.

19Jul
05Aug
Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.