Een handicap


06 May

handicap

 Er overkomen je dingen waar je geen vat op hebt. Het kan zijn dat je een handicap hebt. Goed, je hebt bijvoorbeeld een been dat het niet doet. Of je zo geboren bent of dat het later gebeurd is, feit is, je hebt een been dat het niet doet. Andere mensen hebben twee benen die perfect functioneren, jij niet. Dat is oneerlijk. Maar eerlijk is ons nooit beloofd, niets is eerlijk en iedereen heeft zijn eigen obstakels.

 Je hebt dus geen keuze, je handicap is een feit. Waar je wel keuze in hebt is hoe je dat in je hoofd aanpakt. Hoe jij er mee omgaat en er over denkt maakt een wereld van verschil! Je kunt er voor kiezen een slachtoffer van het leven te zijn en in een hoekje te gaan zitten. Je kunt, als de omstandigheden het toelaten, ik heb het niet over het hebben van veel pijn en erg ziek zijn, je handicap rocken. Hoe jij er in staat, maakt uit in de manier waarop mensen naar je kijken. Natuurlijk je handicap zal altijd opvallen, onderwerp van gesprek zijn. Maar als jij doet wat je wil in je leven en een positieve instelling hebt zal het niet het hoofdonderwerp zijn, dan ben jij dat.

 Roel van Velzen bijvoorbeeld, hij heeft een groeiachterstand, maar dat heeft hem niet weerhouden een schitterende artiest te zijn. Hij hoort vaker dan hem lief is dat er iemand iets zegt over zijn lengte, maar nog vaker iets over zijn muziek. Sterker nog, men waardeert hem nog veel meer dan als hij geen obstakel overwonnen had. Dat geldt ook voor de helden van de paralympische spelen. Stuk voor stuk mensen met een forse handicap, stuk voor stuk geweldige atleten. Inspirerend voor een ieder van ons.

 Een superster hoef je niet te worden natuurlijk, alleen degene die je graag wil zijn. De wereld staat nog steeds voor je open. Je kunt werken, liefhebben, dromen en doen. Hoe meer je overwonnen hebt, hoe mooier het resultaat van je inspanningen is.

 Ken je iemand met een handicap, en wie kent er nou niemand met een handicap? Dan weet je dat die persoon gewoon zichzelf is en niet zijn beperking, geen zielenpoot en niets meer of minder dan een ander. Een handicap heb je, je bent het niet. Hoewel veel mensen met een beperking er ongelofelijk sterk van worden. Heb begrip voor het anders zijn, help als het nodig is.

 Bij mij doet alles het, ik weet dit niet uit eigen ervaring. Ik heb wel een kleinzoon die afhankelijk is van een machine om in leven te blijven. Hij is een kanjer, ik ben ongelofelijk trots op hem. Mensen die een kindje krijgen zeggen heel vaak,:’ het maakt me niet uit wat het is, als het maar gezond is.’ Maar wij willen hem, met al zijn machines echt niet ruilen voor tien kinderen waar alles het bij doet!

Weet,:Je doet er toe, je hebt veel te geven. Laat niemand je iets anders vertellen, je bent prima zoals je bent.

 

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.