Een baby


15 Aug

Er staat iemand voor de deur die je nooit eerder gezien hebt, met een koffer...nee een klein vrachtwagentje spullen. Het moet in jouw huis, en hijzelf ook. Hij blijft een jaar of twintig, zit op jouw bank, doet zijn behoefte op jouw toilet en gaat bij jou onder de douche. En hij wil al jouw vrije tijd, ook in de nacht maakt hij je af en toe wakker als hij iets nodig heeft.  Hij gaat mee op vakantie en jullie gaan ergens heen waar het leuk voor hem is. Jouw geld is ook al voor hem. Jij staat in je leven niet meer op de eerste plaats, die plek heeft hij overgenomen. Wat een griezelverhaal! Dit gebeurt als je een baby krijgt echt.

Een baby is schattig, maar een verantwoordelijkheid als een blok beton. Honderd keer meer verantwoordelijkheid dan voor een hond of poes. Het is geen schattige mix van de leukste eigenschappen van je lief en jou. Niet perse zijn bruine ogen en jouw blonde krullen en ook niet zijn wiskunde talent en jouw zorgzaamheid. Het is een mens, een eigen mens. Dat baby'tje blijft maar heel kort zo klein en knuffelbaar, daarna gaat hij de wereld ontdekken. En dan ben jij verantwoordelijk dat er geen ongelukken gebeuren. Hij wil trappen op en aan vuur komen. Hij wil proeven van de allesreiniger en jonge jenever. Heb je hem eenmaal, dan kun je hem niet teruggeven aan de verloskundige omdat het hebben van een baby je tegenvalt. Hij is er en hij blijft.

Je herkent jezelf niet meer terug. Je staat midden in de nacht op om te kijken of hij nog wel ademt. Je seksleven staat op nul. Je verzorgt jezelf niet meer zo goed als vroeger omdat je een ander mens moet verzorgen. Je hebt het de hele tijd over hem, je partner trekt dat nog wel, maar je vrienden zonder kinderen worden er gek van. Die boeien het niet zo veel dat hij voor het eerst met zijn vinger in zijn neus zat of naar oma lachte. Je bent dikker dan voorheen, vanwege die zwangerschap en vreselijke bevalling en zo, je ziet bleek vanwege je gebroken nachten. Je bent voortdurend moe, slapen is een luxe, geen recht.

Spontaan uitgaan kan niet meer. Er moet veel geregeld worden voor je weg kan. Je kunt niet met je maxi cosi aankomen bij een klassiek concert, want er komt ook geluid uit de baby. En concerten waar meer geluid uitkomt dan je baby kan maken raakt hij zelf overstuur. Thuisblijven dus en halverwege de film op tv rondjes met hem lopen door de kamer omdat hij huilt. Of zijn poepluier verschonen, het zit soms zelfs in zijn haar.

Dit was de schattige tijd, daarna krijgen we nog heel veel andere fases. Met als sluitstuk je puberteit waarin zijn schattigheid weg is en hij met een joint op bed ligt te klagen over jouw kookkunsten. Of om drie uur in de nacht nog niet thuis is van een feestje.

Ik zou zeggen, neem een cavia!


Weet,:’Serieus, een baby is niet iets wat je neemt omdat je verliefd bent.’  


15Aug
Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.