De kip en het ei


19 Apr

Focus

Plantjes die je water geeft worden groter. Alles wat je in je leven aandacht geeft wordt dat ook. Ligt je focus op ‘De wereld is tegen mij’, dan zul je precies zien dat dat zo is. Dan ga je je er naar gedragen en dan reageert je omgeving op jou op een manier die daar bij past. Je krijgt voortdurend bevestiging dat alles tegenzit. Zelf zul je dat misschien niet eens door hebben, dat is het nare. Je zult mij gewoon niet geloven als ik zeg dat dat zo is, maar je trekt het aan.

Het is wel een beetje ‘Wat was er eerder, de kip of het ei?’ Er zal iets gebeurd zijn wat niet leuk was, misschien wel meer dingen, jij reageerde daarop door een bepaalde houding aan te nemen en voilà, het zat je tegen en weer en weer en weer… Je oog trekt naar het negatieve, het valt je op. Het wordt groot en het positieve blijft klein. ‘Zie je wel, zij wordt wel voor die stage uitgenodigd en ik niet. Zie je wel, hij krijgt een hoger cijfer dan ik voor zijn presentatie en ik heb harder mijn best gedaan.’ En hoe meer je dat soort dingen aandacht geeft hoe meer je je er naar gaat gedragen en hoe meer er komen.

Waarom zou de wereld tegen jou zijn? De wereld is groot en neutraal. Er is geen samenspanning tegen jou opgezet door het universum, geloof me!

Ik zeg niet dat je met een positieve levenshouding rottigheid voorkomt, tegenslag is onvermijdelijk, en ja, de een krijgt er meer van dan de ander. Maar als je je meer richt op alles wat goed gaat komt dat naar de voorgrond van je filmpje en wordt het negatieve schimmiger. Ook de leuke dingen worden groter als je je aandacht er op richt. Als je vriendelijkheid zoekt, vind je het. Daar wordt je blij van. En als je blij bent vind je meer vriendelijkheid. Mensen zijn ook maar mensen en die reageren op hoe jij doet. Er is niets magisch aan.

Als je mooi bent, maar iemand heeft gezegd:’ Je bent knap, jammer van die bobbel op je neus.’, dan kan die bobbel groter dan mount Everest worden in jouw gedachten. Je voelt je er niet mooi meer door, iedereen ziet hem. Je moet zorgen dat je niet schuin op de foto komt, want dan staat hij er op. Mensen op straat zien eerst die bobbel en dan jou pas. Of zelfs jou helemaal niet, alleen die bobbel. Je bent die bobbel en die is lelijk! Je geeft hem veel aandacht, dus hij neemt ruimte in. Veel te veel ruimte. Je geeft je mooiheid te weinig water en dat is er niet meer. Uiteraard ben je nog steeds knap, maar in jouw hoofd niet, dus dan maakt dat ook niet veel meer uit. Je gedraagt je er niet naar, je loopt niet meer rechtop, je laat je haar voor je gezicht hangen. Mensen vinden je ook minder mooi, wat weer een bevestiging is.

Er zijn prachtige mensen met een flinke handicap. Doordat zij zich richten op hun kracht en niet op wat zij niet kunnen zijn ze zo mooi, daar kan niemand omheen.

Regen is geen rotweer. Regen is regen, de planten krijgen water, alles wordt schoon en onder een paraplu lopen is heerlijk. Regen maakt het geen slecht weer, jouw hoofd doet dat.

Richt je op wat je wil, op de mooie dingen die je gebeuren. Richt je op het goede dat je bent, het lieve dat je krijgt. Nee, dat is niet altijd makkelijk en het gaat zeker niet altijd lukken. Maar als je weet hoe het werkt helpt dat al wel een beetje.

Weet,: Wat je aandacht geeft groeit.


Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.