Daar ben jij te jong/oud voor


28 Sep

Leeftijd is niet alleen maar een getal. Er gebeuren dingen in een mensenleven. Je bent als je 60 bent nooit dezelfde persoon die je was toen je 13 was. Dat is goed, dat hoort zo. Binnen de ontwikkelingspsychologie beschrijven ze fases waar iedereen zo’n beetje doorgaat. Dat klopt over het algemeen wel, als je ontwikkeling niet gestoord wordt. Dit wil allemaal niet zeggen dat er hokjes bestaan waar je keurig in moet blijven. Niet de boeken en de algemene opinie beslissen wat jij mag zijn, maar jij. Jij mag er in passen, maar dat is altijd een keuze geen vanzelfsprekendheid.

Soms is dat lastig. Anderen hebben soms meer ervaring en ze hebben het bovendien goed met je voor. Misschien is het niet heel handig om een vast vriendje te hebben als je net dertien bent, maar als je nu vreselijk verliefd bent, wat dan? Als je later schilderen wil in plaats van voor de klas staan en je je daar op wil richten. Als je een webwinkel wil beginnen, nu.

Je hebt niet altijd de vrijheid om te doen wat je zelf wil als je jong bent, maar je hoeft je ook niet direct neer te leggen bij wat anderen vinden. Als kind leer je dat dat wel moet. Luisteren is een kwaliteit, volgzaamheid is goed. Maar ik denk dat eigenwijs zijn soms nodig is om te komen waar je zelf wil zijn. Juist degene die afwijken van de norm vernieuwen, doen uitvindingen en worden kunstenaars van belang. Jij bepaalt.

Op een bepaalde leeftijd gaan mensen vragen waarom je nog geen partner hebt en als je die wel hebt, waar de kindjes blijven. Als je geen vaste baan hebt moet er op dat moment wel een komen en je moet een grote mensen huis krijgen. Mooi niet, die dingen komen alleen als jij er voor kiest. Niet omdat je oma het wil, je vriendinnen of de rest van de maatschappij. Je kunt niet de rest van je leven blijven surfen, zeggen ze. Hoezo niet, als jij nou meer van surfen dan van settelen houdt. En zelfs dan, je kunt elk moment kiezen om weer te veranderen, en weer en weer. Jij bepaalt.

Ook als je ouder wordt zijn er weer zulke hokjes. Je wordt uitgesloten van steeds meer keuzemogelijkheden. Je doet je baan al dertig jaar, wil je nu nog iets anders gaan doen? Dat kan niet. Je wordt geacht onzichtbaar te zijn en geen bokkensprongen meer te maken. Kleed je niet te jong, gedraag je naar je leeftijd. Dat maak je mooi zelf wel uit. Je mag best die opleiding nog doen als je zestig bent. Plaats maken voor de jeugd? Er is plaats genoeg voor iedereen. Jouw tijd is nu, want je leeft. Jij bepaalt.

Bij verzet tegen wat gangbaar is hoort strijd. Ben je anders dan de rest dan vindt men dat moeilijk. Soms zul je precies daarom gewaardeerd worden, maar vaak ook juist niet. Ga altijd op zoek naar dat waar jouw hartje blij van wordt. Stel vragen bij dingen die moeten.

Weet,:’Het leven is geen ABC, de mooiste gedichten ontstaan als die letters door elkaar gegooid worden.’  

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.