Corona stress


18 MarEn dan staat op eens de wereld op zijn kop. Alles wiebelt en alles is anders dan normaal. Corona, covid19, het klinkt als kreten uit een slechte Hollywoodfilm. De omstandigheden zien er ook zo uit. Het virus trekt als een Tyrannosaurus over de wereld, de meeste mensen ontkomen, maar er vallen zeker slachtoffers. De straten zijn leeg, niemand gaat op vakantie, zo min mogelijk mensen werken. We wachten af wat er gebeurt. Het is eng!


Gezelliger kan ik het niet maken. Je krijgt er pijn in je buik van, je wordt er verdrietig van of boos. We hebben allemaal mensen om ons heen waar we ons zorgen over maken. Gaat het wel goed met opa en oma? En je denkt ook, komt het wel goed met mij? Ik heb het antwoord niet, had ik dat maar.

Wat je kunt doen is zo goed mogelijk voor jezelf zorgen. Blijf jezelf verzorgen, ook al zit je thuis en ook al zie je de hele dag niemand. Maak je bed op, doe de afwas. Als je weken lang in je joggingbroek tussen pizza dozen moet hangen doet dat je hoofd geen goed.

Neem veel vitamientjes, dat schijnt te helpen. Misschien word je wat minder snel ziek en als je ziek word ben je er beter tegen bestand. Dus elke dag meer dan normaal fruit. Een vitaminepilletje mag ook, maar dat is minder lekker.

Zorg dat je leuke dingen blijft doen in plaats van Netflix uitkijken. Je hebt er nu tijd voor. Leer Spaans, probeer te tekenen..verzin iets. Het maakt je minder suf en hangerig, snap je?

Houd contact met vrienden, bel ze in plaats van appen. Bel zeker de oudere mensen die je kent, want die mogen al helemaal geen bezoek hebben.


Weet, je bent niet alleen. De hele wereld zit in hetzelfde schuitje. Denken aan anderen doet jezelf ook goed. Neem een boodschap mee en laat de hond uit voor een zieke buurvrouw. Geef bloed, vouw handdoeken voor een ziekenhuis. Leg een roos op de stoep voor de dokter die doodmoe uit zijn werk komt. Steek je duim op voor de vuilnismannen die gewoon doorwerken. Maak het anderen lichter, dit is de tijd voor jou om te laten zien dat je deugt. Word niet boos op mensen die spullen inslaan of niet zo reageren als jij doet. Begrijp dat iedereen anders omgaat met dat rotgevoel, het is lastig genoeg zonder conflict. Wees lief, wees vooral heel erg lief voor elkaar.


En weet, er komt een eind aan. Over een poosje mogen we weer sporten en knuffelen en mogen we er weer van balen dat we aan het werk of naar school moeten. Later kun jij zeggen dat je dit meegemaakt hebt en dat je het beste hebt gemaakt van een vreselijke situatie. We zijn samen, jij en ik. Hou vol, ik denk aan jou.


Weet, ‘ Iedereen reageert anders op een moeilijke situatie. Als je kunt, kies een begripvolle reactie. Zorg vooral goed voor jezelf.’

30May
Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.