Bewust erbij horen


08 Jul

Soms wil je iets heel graag, bijvoorbeeld een baan. Het leven zit zo in elkaar dat je niet altijd krijgt wat je wil. Zie het als voetbal, soms maak je een doelpunt, maar lang niet altijd. En soms maakt de tegenpartij er een en verlies je. Dat is een feit. Wel kun je proberen de situatie zo goed te maken dat scoren haast wel moet gebeuren.

Dus de baan die je graag wil moet mogelijk zijn. Heb je de benodigde papieren niet, ga studeren, logisch. Informeer daarna je goed wat mensen die een dergelijke baan al hebben daarvoor hebben moeten doen. Het is handig zoveel mogelijk in hun huid te kruipen, alsof je die baan al hebt. Hoe gedragen ze zich, hoe kleden ze zich? Op welke club zitten ze, welke contacten hebben ze?

Je vergroot je kansen enorm als je lijkt op de groep waarbij je horen wil. Ons kent ons, je wordt sneller geaccepteerd als je er bij lijkt te horen.

Moet je dan je eigenheid opgeven? Uiteraard niet, dat kan niet eens, je bent wie je bent. Maar je vergoot je kansen op wat je graag wil enorm, je kunt het strategisch inzetten. Als je eenmaal bent waar je wil zijn kun je voorzichtig rebelleren. Is dat een ding, voorzichtig rebelleren? Misschien niet hè. Maar wat ik probeer te zeggen is dat je in je nieuwe baan waardering opgebouwd moet hebben om bij de groep te kunnen horen en tegelijkertijd af te kunnen wijken. Eerder mag, maar dan is het mogelijk dat mensen het je lastig gaan maken. Daar moet je van bewust zijn en daar moet je voor kiezen.

Ik probeer te zeggen dat je moet laten zien wat je eigenlijk bent, voor je er daadwerkelijk bent. Dat helpt. Wil je intern bij je bedrijf een andere functie, zorg dan dat je laat zien dat je de kwaliteiten hebt, duidelijk. Kleden ze zich op die afdeling anders, pas je voorzichtig aan zonder dat het al te veel opvalt. Doe de dingen nu al die bij die andere functie horen. Men zal denken dat die andere functie precies bij jou past en bovendien dat ze dat zelf ontdekt hebben. Fake it till you make it.

Ook in jouw eigen hoofd werkt het zo, als je doet alsof je er al bent ga je het uiteindelijk zelf al een beetje geloven. Het lijkt  wat magisch, maar soms werkt dat goed. Het maakt je zekerder van jezelf, meer doelbewust en dat kan helpen. Natuurlijk werkt het niet altijd, niets werkt altijd omdat de persoon en de omstandigheden nooit hetzelfde zijn. Stel jezelf niet teleur door hierin door te schieten. Het is een poging waard. Stel je voor dat je er bent en leef dat al, eigen het je toe. Je bent niet iemand die hard zijn best doet om er te komen, je bent het al, alleen moet het nog gebeuren.’

Dit werkt niet alleen bij het zoeken naar een andere baan, het geldt in meer situaties. Gedraag je als degene die jij graag wil zijn, en heb je de capaciteiten? Wie ben ik om dan niet in jou te geloven?


Weet,’Fake it till you make it werkt, soms.’Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.