Bevoorrecht, ik?


03 Mar

Jouw droomleven.

Ik weet niet hoe jouw leven eruitziet. Maar hoogst waarschijnlijk leef je het leven waar heel veel mensen in de wereld over dromen, serieus!

Ik weet nog hoe absurd ik het vond toen ik op de lagere school zat en mijn meester ons dit vertelde. Wij leefden in een rijk land. Nou, ik vond mijzelf alles behalve rijk! Ik had geen kleding omdat het er leuk uitzag, maar kleding om warm en niet naakt in te zijn. Ik droeg het tot het stuk was of niet meer paste. Veel bezit had ik niet, een tweedehands fiets om mee naar school te gaan. Op vakantie naar het buitenland was ik nooit geweest. Dus rijk?

Als ik mijn eten niet op kon probeerde mijn ouders mij te forceren tot eten met de uitspraak;’ De arme kindertjes in Afrika zouden dat maar wat graag willen hebben.’ Ik dacht dat dat verzinsels waren, Sinterklaas bestond ook niet, dus waarom zij dan wel? Ik vond mijzelf al zielig genoeg. Filmsterren en prinsessen in Monaco, die waren pas rijk en dus gelukkig.

Helaas zijn er overal op de wereld ‘arme kindertjes.’ En dan niet alleen kinderen, maar er zijn overal mensen waarvoor ons leven een droomleven zou zijn, rot maar waar. Ik heb veel mogen reizen en ik heb gezien dat heel veel mensen een oneerlijke start in het leven hebben gehad. Ze kregen geen scholing geen zorg en woonden onder slechte omstandigheden. Ze moeten te hard werken voor te weinig geld. Je wordt er verdrietig van als je dat beseft. Ik kan de wereld niet redden, soms een klein beetje mooier maken op de vierkante centimeter, maar dat is het dan.

Het feit alleen al dat jij elke dag eet en in een bed slaapt. Je hebt kansen om je te ontwikkelen, je hebt rechten en mogelijkheden. Op uitzonderingen na hebben we het hier niet slecht. Daar ga je enorm van relativeren.

Het maakt dat ik minder klaag en mijzelf minder sneu voel. Wat heb ik nou werkelijk te zeuren? Ik ben een bevoorrecht mens. Ook als ik de trein mis, ook als de regen door mijn jas komt en ook als de kat echt vies gepoept heeft en ik de bak moet verschonen.

Ik kan naar een goede tandarts als ik pijn heb, Ik heb een la vol schone sokken, Ik kan kiezen of ik mijn zwarte trui of mijn blauwe jurk aan wil. Er komt helder drinkwater uit de kraan, ik douche daar zelfs mee. Het leven is ook niet perfect voor mij, maar wie ben ik om ondankbaar te zijn voor zoveel moois?

Je hoeft echt niet elke dag glimlachend rond te huppelen omdat je bevoorrecht bent. Je mag heel hard een nieuwe telefoon willen als die van jou erg langzaam is, en geen rode kool lusten. Maar af en toe, op momenten van groot zelfmedelijden moet je er even aan denken. Waar gaat het nou helemaal over?

Weet,: Je hebt meer kansen en mogelijkheden dan heel veel andere mensen. Waardeer dat een beetje.

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.