Betrekkelijkheid


22 Oct

Je werkt hard en wil veel bereiken, logisch. Wat is een leven als je op de bank blijft hangen en computerspelletjes speelt. Maar soms kun je ongelukkig worden van het spel dat je speelt om te komen waar je wil. Op dat moment is het fijn om te kunnen beseffen dat alles relatief is en over gaat. Dit betekent niet dat je niet moet vechten voor je kansen, doen wat je kan. Het betekent dat je op kritische momenten kunt beseffen dat alles twee kanten heeft en betrekkelijk is.

Gespannen ging ik mijn sollicitatiegesprek in. Ik zat aan een tafel, tegenover mij zaten drie mensen die ik daarvoor nooit gezien had. Zij vuurden lastige vragen op mij af. Toen ik dat overleefd had, het duurde dagen voor ik dat wist, moet ik nog een dergelijk gesprek voeren, met andere mensen. En toen ik dat goed gedaan had nog onderhandelen over mijn salaris met een mijnheer van personeelszaken. Toen ik uiteindelijk in de kliniek werkte begon het pas. De kliniek bevond zich in een van de torens van de voormalige Bijlmerbajes. Je moet je plaats winnen binnen een dergelijke cultuur, dat duurt een poosje. Je moet de juiste houding hebben en geaccepteerd worden. Daarna moet je leren hoe je werkt, dat duurt ook een hele tijd. Daarna leef je in een wereld van belangrijke vergaderingen, moeilijke stukken schrijven, onderlinge contacten die niet altijd zo lopen als jij wil. Ruzies, spanningen, overwinningen, respect krijgen. Je weet dat alles belangrijk is, je weet dat gewoon.

En toen, jaren later. De kliniek was verhuisd naar elders. Kwam ik door de speling van het leven terug in die toren. Hij stond leeg en ik liep er alleen doorheen. De ruimtes waar ik solliciteerde stonden er verlaten bij. De afdelingen waren leeg, je hoorde je eigen voetstappen. Op het kantoor hing een oude sleutel en er stond een leeg bureau. Alles wat zo belangrijk was was weg, alleen ik was er nog. Is alles zo belangrijk geweest als ik dacht? De stukken die ik schreef bestaan niet meer, de mensen die er waren doen andere dingen. Heeft wat ik gedaan heb verschil gemaakt?

Als er iets zeker is in het leven, dan is het dat niets blijft zo als het is. De knappe jongen van school, die zoveel meer kansen in het leven heeft dan jij. Je ziet hem na twintig jaar terug op facebook, hij heeft overgewicht, een uitkering en net een scheiding achter de rug. De computer die je zo graag wilde, waar je een krantenwijk voor liep en waar je bollen voor pelde bij een boer, zie je terug in een museum als voorbeeld van een computer die niets kon. Je kleine domme buurmeisje runt nu een bedrijf en dat  vieze kraakpand in de stad is een monument geworden.

Ook verander je zelf, heel erg. En je hebt als je jong bent geen idee hoe je zult gaan zijn, hoe je je zult voelen. Het zal allemaal anders zijn dan je nu denkt.

Doe dus mee, bereik wat je wil bereiken. Maar wordt het moeilijk of onmogelijk? Maakt het je verdrietig of terneergeslagen? Niets blijft, niets is zo stellig als het lijkt. Vang jezelf niet in je eigen gedachten. Haal je een belangrijk diploma nooit? Is je grote liefde niet verliefd op jou? Je weet dat het het belangrijkste is dat er is op de wereld, maar ook die belangrijkheid gaat over. Echt waar, troost je.


Weet, :’Belangrijkheid is betrekkelijk.'Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.