Bestaat de dood?


17 Mar

Bestaat de dood?

 

Het leven is eindig, dat van jou en dat van mij. Dat van je cavia en je oma, de minister president en dat van zijn pedicure. ‘ Over honderd jaar zijn jullie allemaal dood, en ik ook.’ was de tekst van een liedje. En hoe triest ook, het is waar.

 Ik vond dat zo verdrietig dat ik er onderzoek naar heb gedaan, is het waar? De grote religies hebben er allemaal een antwoord op, zij denken dat doodgaan niet is wat het lijkt. Vaak moet je wel aan allerlei dingen voldoen om op een blij plekje terecht te komen, maar niet iedereen denkt er zo over. Ik heb zelf het vermoeden dat het niet zo simpel is als het er uit ziet.

 Er zijn mensen die op het randje van de dood zijn geweest en terug zijn gekomen, net op tijd. Zij vertellen soms dat er meer is dan wij denken. Dit vind ik fascinerend en hoopvol, als dat zo is dan is alles mogelijk. Het zou best kunnen, als je teruggaat tot het kleinste deeltje van ons, is dat een trilling. Alles om ons heen is energie, trillingen. Energie kan niet ophouden te bestaan…dus kunnen wij niet ophouden te bestaan, toch? Wel van vorm wisselen, alles verandert voortdurend. Ik ben geen wetenschapper, verre van dat. Maar het lijkt me aannemelijk.

 Ik heb een hele hoop ’misschien’. Misschien is er een hiernamaals waar onze geliefden ons opwachten. Misschien reïncarneert een ziel zoals de boeddhisten denken. Misschien heeft alles een bedoeling en is de aarde een leerschool voor de ziel. Vreemder dan het leven van alle dag zijn deze opties niet als je het goed beschouwt. Elke mug is een wonder van techniek, als muggen mogelijk zijn is alles dat!

 Ooit zijn we begonnen met leven, vanuit het niets, was dat niet bijzonder? Waarom zou er niet nog meer onbegrijpelijk wonderlijks kunnen bestaan? Ik denk dat we niet kunnen bevatten wat er aan de hand is, ons denkvermogen is te klein. Als we de dood bekijken zijn we als een dikke rode poes die naar een voetbalwedstrijd op tv kijkt. Ze ziet wel wat bewegen, kan het niet aanraken of ruiken. Ze tikt er met een pootje tegenaan, maar voelt het niet. Hoe kan de poes snappen wat er gebeurt, wie er tegen wie speelt. Wie er aan de bal is en hoe de moeder van de keeper heet? Simpelweg een te klein denkertje om alles te overzien. Ik ben die poes, en ik blijf stug doorkijken.

 De dood van een geliefde is voor de meeste van ons het ergste wat er kan gebeuren. Zoveel verdriet dat je er bijna in verdrinkt. Pijnloos kan ik dat helaas niet voor je maken. Het is een proces wat je door moet maken als je er eenmaal in zit. Voor de een duurt het langer dan voor de ander. Je kunt je het ene moment goed voelen en het andere helemaal instorten. Een soort achtbaan is het en geen fijne. Ik zal later iets meer ingaan op hoe je lief voor jezelf kunt zijn als zoiets gebeurt. Zorg in ieder geval goed voor jezelf als het zover is en voor een ander als die het meemaakt. Niemand ontkomt er aan.

 

Weet,: Geloven dat er meer is dan dit leven alleen kan helpen. Geloven betekent echter letterlijk ‘niet zeker weten’, dus de troost zal ook wat wankel kunnen zijn. 

 

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.