Berusten


12 Jun

Ik vind het een zwaar woord, berusting. Het heeft iets van lamlendigheid en de strijd opgeven en daar ben ik niet direct een fan van. Maar soms is het wel de beste oplossing die je kan kiezen. Het zit zo, sommige zaken zijn gedoe waard. Er gaat iets niet goed in het leven en dat moet anders. Als het anders kan en je hebt maar een beetje de macht er iets aan te doen, moet je dat doen als het gevecht de winst waard is. Gevechten kun je verliezen, dat is het risico dat je loopt, maar alles kan er ook veel beter van worden dan het was. Weeg dat af in wijsheid.

Er zijn ook echter gevechten die je niet kunt winnen, nooit. Dan kun je verdrietig zijn, desnoods een hele tijd. Maar daarna kun je bekijken wat er nog goed en mooi is, en daar keihard van genieten. Verlies je bijvoorbeeld bij een ongeluk een oog, dan is dat vreselijk. Het kost tijd en moeite om weer op de rit te komen. Je hebt zorg en begrip nodig. Maar uiteindelijk is het aan jou of je iemand wil zijn die op tragische wijze een oog verloren is, of jezelf met een oog minder. Begrijp je wat ik bedoel? Soms is een verlies zelfs een winst in vermomming, dan kun je veel leren van een rot situatie en er sterker uitkomen.

Blijven hangen in jou aangedaan leed doet niemand goed. Beter berust je in het feit dat het leven niet perfect was, maar dat dat het verleden was. Je kunt er niets meer aan veranderen. Daarna is het aan jou, jij kiest of je blijft hangen in lijden of het gebruikt als materiaal om wijzer verder te gaan. Niet alle leed valt aan de kant te vegen, bij sommige dingen laat je je helpen door iemand die dat voor zijn beroep doet. Maar veel oud gedoe kan de vuilnisbak in. Heeft je broer vroeger je lego in de vuilnisbak gegooid, mocht je leraar je niet en ben je daarom blijven zitten? Het zij zo… Zorg dat je advocaat later nooit tegen de rechter hoeft te zeggen:’Maar hij heeft nooit een rood stepje voor zijn verjaardag gekregen!’ Wat jou is overkomen hoeft geen excuus te zijn voor wie je wordt.

je druk maken over van alles en nog wat kost energie die je ook kunt gebruiken voor leuke dingen. Je voelt je twintig kilo lichter als je niet die zware boodschappentas vol verleden met je mee hoeft te zeulen van jezelf. Gooi zo veel mogelijk waar je last van hebt in de vuilnisbak.

Je haar wil nooit in model blijven, je hebt een duur bord laten vallen en daar moet je voor betalen. Haal je schouders op, zie de humor er van in. Neem jezelf niet al te serieus, het is zoals het is, tenzij je er iets aan kan doen.

Je kunt zeuren dat je koud en nat wordt, maar ook dansen in de regen en de druppels op je tong vangen.


Weet,: Bestrijd leed, laat het los of pak de stukjes op die nog wel mooi zijn. Als je dat kunt.

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.