Begrip


03 Sep

Alles en iedereen zoekt geluk op de wereld. We willen blij zijn. De weg naar dat geluk is voor iedereen anders. Dat een anders pad naar geluk het jouwe niet is, wil nog niet zeggen dat de ander totaal van het padje geraakt is. Er zijn veel verschillende soorten geluk en iedereen bereikt dat wat hij nodig heeft op zijn eigen manier. Respecteer de weg van de ander, ook al is die soms niet te begrijpen. We hebben allemaal onze eigen eigenheid. Met bloemen in vele kleuren maak je een prachtig boeket. Ook al ben je nog zo overtuigd van je eigen gelijk, dring wat jij vindt een ander niet op. Misschien ben je gelovig, zo sterk dat je haast zeker weet dat je goed zit. Misschien vind je dat iedereen zich zo zou moeten kleden en gedragen als jij doet. Misschien heb jij gelijk en de rest van de wereld niet. Maar toch, iedereen heeft het recht fouten te maken, keuzes te maken die anders zijn en zijn beslissingen soms ook weer te herzien. Dat mag allemaal tenzij je er anderen kwaad mee doet, dan niet.

Soms is het lastig anderen fouten te zien maken die jij in het verleden ook gemaakt hebt. Vergeet dan niet dat jij ook geleerd hebt door vallen en opstaan. Anderen hebben net als jij het recht op vallen en daardoor leren. Ga af en toe op je handen zitten en laat het gewoon gebeuren, niet iedereen zit op jouw mening of ingrijpen te wachten. Soms wel natuurlijk, soms is het fijn als je helpt of uitlegt hoe iets moet. Maar af en toe moet je het laten zoals het is. Dat is voor sommige mensen best moeilijk. Je kunt je eindpunt bereiken met de auto, maar ook op de fiets en zelfs op blote voeten, begrijp je? Je kunt best recht op je doel afgaan, maar een omweg mag ook.

Mensen die een ander pad volgen dan jij doet zijn juist interessant, je kunt er van leren. Juist omdat zij doen wat jij niet doet, nadenken op een andere manier en dingen onderzoeken waar jij niet bij stilstaat. Praat juist met mensen die niet uit jouw groepje komen. Ontdek mensen uit andere culturen, religies en uit een andere werkomgeving. Maak contact al lijkt het eng, het is leuker dan je denkt. Oordeel niet te snel over een ander. Wees vriendelijk en open en wees vooral niet bang voor een mens wiens leven er anders uitziet dan dat van jou. Jij wordt alleen maar rijker van contacten die anders zijn. De mensen die heel veel op jou lijken hebben je minder te leren. Wat zij doen en weten, weet en doe jij immers zelf ook al een poosje.

Ook jij kunt en mag wat je vindt bijstellen. Dat kun je alleen als je zoveel mogelijk informatie krijgt. Dat betekent niet dat je ook een tatoeage wil als je op een bankje in het park een uur hebt zitten praten met die man die van zijn nek tot zijn tenen onder zit. Waarschijnlijk niet. Maar je weet wel hoe zoiets ontstaat en je hebt misschien de schoonheid ervan leren waarderen. Je wisselt niet van geloof als je gesproken hebt met iemand die iets anders aanhangt dan jij doet, maar je hebt wel de overeenkomsten herkent. Ik zeg, doen!

Weet,:’Oordeel niet te snel, wees als een kind. Stel vragen en geniet van de verschillen.’ Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.