Alles verandert


06 Apr

Hoe belangrijk zijn dingen nu helemaal?

Alles heeft een eind, alle goeds en alle kwaads. Soms duren dingen lang, maar niets duurt eeuwig. Als je er middenin zit lijkt alles zo vreselijk belangrijk, van een afstandje valt het meestal mee.

De meeste dingen zijn belangrijk op het moment dat ze gebeuren. Dat je vader boos op je is, dat je niet op dat feest uitgenodigd wordt, dat die jongen niet verliefd op jou is. Gewichtige zaken, die tranen en wakker liggen kosten, maar later haal je je schouders er over op.

Ik had een oom, de man die getrouwd was met de zus van mijn moeder. Het was een onaardige vent, ik was nogal bang voor hem toen ik klein was. Ik had vele jaren niets van mijn oom en tante gehoord. Toen kreeg ik opeens hem aan de telefoon, die engerd. Ik kromp even in elkaar en ik voelde mij klein. Toen realiseerde ik mij dat ik allang volwassen was en hij inmiddels een oud mannetje. Weg bedreigende situatie.

Alles gaat voorbij, alles verandert constant. Niet de dood is de enige zekerheid, maar de verandering. Jij bent niet dezelfde die je vijf jaar terug was en over vijf jaar ben je de jij van vandaag niet meer. Dat idee kan rust geven, je hoeft je niet over alles heel druk te maken. Veel dingen komen vanzelf goed of gaan vanzelf over.

Al die verandering maakt ook dat de goede dingen voorbij gaan, daarom moet je ze koesteren. De mensen om je heen zullen niet voor altijd bij je zijn. Laat ze weten dat je van ze houdt, er komt een dag dat je ze niet meer knuffelen kunt. Probeer niet alles uit te stellen tot later. Nu is de tijd dat je leeft, wat er morgen komt weet je niet. Trek je mooie schoenen aan, bewaar ze niet voor feesten die misschien nooit komen. Geniet van je mooie jonge lijf, wees niet te kritisch op jezelf, je bent prachtig. Dat zul je over twintig jaar zien, op de foto’s van nu, geloof me!

Het hele leven is een komen en gaan, elk voorjaar krijgen de bomen weer blaadjes, elke herfst vallen ze weer op de grond. Wij horen bij dat proces, daar is geen ontkomen aan. Als je je daaraan overgeeft is het nog mooi ook. De maan verdwijnt, de zon komt op. Eb en vloed. Leven en dood.

Dus dans in de regen met je tong uit je mond om de druppels te vangen, zon in een duinpan, ga op reis, kus je lief en koop een cadeautje voor je oma. Doe het!

Weet,: Alles verandert voortdurend.


Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.