Agressie


22 Feb

Agressie

Bevind je je in een bedreigende situatie dan zijn er drie dingen die er kunnen gebeuren, vechten, vluchten of bevriezen. Dat heeft de evolutie zo bedacht, het geeft alle drie kans op overleven. Vlucht je voor de tijger, tijgers zijn snel dus veel kans heb je niet, dan overleef je misschien toch. Bevries je, dan denkt de tijger misschien, gatverdamme die is al een tijdje dood, ik wil een verse. Maar van de drie is nog altijd de aanval de beste verdediging. Niemand wil aangevallen worden, de tijger wil eten, geen oog verliezen. Dus je bent misschien sterker dan de tijger en je legt hem in de houdgreep, of hij schrikt zo dat hij denkt:’ nou, ik zoek wel een ander hapje.’ Agressief zijn is dus een nuttig middel tot overleven.

Ook is boos doen nuttig om te beschermen wat van jou is. Een andere gast die je vriendin ook wel ziet zitten haakt wel af als je hem een blauw oog stompt. En niemand steelt de Rolex van de gespierde, uit palingoogjes loerende doos buskruit.

Mooi, het loont. Je wordt niet opgegeten en je behoudt wat van jou is en krijgt als je een beetje kwaad wil nog iets extra’s. Agressief zijn komt vanuit het binnenste stukje van je hersenen, daar zit het ‘reptielenbrein’. Daaromheen zit echter meer grijze brei. We zijn geen territorium verdedigend reptiel meer. Aanvallend gedrag is een keuze. Er zijn absoluut situaties waarin het nodig is. Het wetboek van strafrecht is daar duidelijk over. Word je aangevallen, dan mag je je verdedigen. Zie je dat iemand aangevallen wordt, dan mag je dat voor een ander ook doen. Het reptielengedrag wordt echter bestraft. Je hebt meer hersenen dan dat, denk na over wat je doet en wie je wil zijn. Geef je boze hoofd letterlijk even tijd. Tel tot tien, slaap er een nachtje over, neem afstand.

Als je echt razend bent, vooral bij mannen, die hebben dat veel sterker, doet jouw innerlijke reptiel zijn oogjes open en neemt het de regie. Als je kwaad op iemand bent vertelt jouw reptiel dat je die persoon te grazen moet nemen. Dat is een heftig gevoel. Het is dan handig de andere delen van jouw brein even tijd te geven om mee te gaan doen. Weglopen voor een gevecht is dus niet laf, het is een teken van evolutie. Je kiest er dan voor je eigen lijf en dat van de ander heel te laten. Je gaat een meer geavanceerde oplossing kiezen. Het gesprek aangaan als de gemoederen gesust zijn, de politie bellen, beslissen dat die ander het niet eens waard is je zo druk te maken, precies wat bij de situatie past.

Vergeet nooit dat kwaad zijn mag en heel redelijk is. Het wegstoppen of ontkennen is ook niet handig. Alleen je hoofd weet dat het om de uiteindelijke uitkomst gaat, die heeft vaak een meer gesofisticeerdere oplossing nodig dan een afgerukt oor.

Het reptiel heeft bij iedereen een andere afmeting. Het is zaak goed voor hem te zorgen, maar hem wel aan de lijn te houden. Jij bent het baasje, hij moet jou van nut zijn. Wint het reptiel steeds van jou, informeer dan naar een goede agressietraining.


Weet: Boos worden mag, dat gebeurt iedereen. Wat je ermee doet is jouw keuze, niet dat van je reptiel.

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.